Nervös inför morgondagen?


Har tänkt mycket idag inför imorgon.. Håller verkligen tummarna nu för att jag inte har/ håller på att få graviditets diabetes.. Googlade runt lite och fick svar på rätt så mycket eftersom jag själv inte blivit informerad så mycket om vad allt handlar om och vad jag ska gå igenom om imorgon!







Vad innebär glukosbelastning (glukostoleranstest)?


Du blir ombedd att fasta (inte äta någonting) sex timmar före glukostoleranstestet, som utförs på en särskild klinik. När du kommer dit tar en sjuksköterska ett blodprov. Du som är väldigt nervös inför tanken på att ta blodprov kan be en vän följa med som stöd. Det första blodprovet tas för att få ett utgångsvärde efter att du har fastat. Sedan får du dricka en sockerlösning och lämna nya prover med bestämda intervall. Resultaten från dessa jämförs med normalintervallet.

Det kan vara lugnande att veta, att de flesta kvinnor som har högt blodsockervärde vid ett MVC-besök visar sig ha normalt blodsockervärde vid glukosbelastning. Vissa Mödravårdscentraler gör rutinmässigt glukostoleranstest på alla kvinnor vid graviditetsvecka 28.

Varför kan ett glukostoleranstest vara nödvändigt?


En del kvinnor utvecklar en form av diabetes under graviditeten som kallas graviditetsdiabetes. Till skillnad från andra typer av diabetes försvinner graviditetsdiabetesen normalt av sig själv så snart du fått din bebis.

Bebisen behöver socker i form av glukos för att växa, men för stora mängder leder till en onormalt kraftig tillväxt. Ett stort barn kan försvåra förlossningen för mamman. Mycket stora bebisar måste oftare förlösas med kejsarsnitt än normalviktiga och kejsarsnitt innebär en förhöjd risk att bebisen får gulsot och andningsproblem.

Endast omkring 2 till 5 % av alla gravida kvinnor utvecklar graviditetsdiabetes. I de flesta fall behöver den blivande mamman bara äta rätt och motionera dagligen för att hålla tillståndet under kontroll, men ibland ordineras även insulininjektioner.

Ett högt slumpsockerblodvärde är ett tecken på graviditetsdiabetes. Mödrahälsovårdens basprogram rekommenderar att tre eller fyra sådana tester utförs under graviditeten. Skulle ett av dina prov visa på högt blodsocker, kommer barnmorskan att remittera dig till glukosbelastning för ytterligare utredning.


Vad innebär det om jag har graviditetsdiabetes?


De flesta kvinnor som utvecklar graviditetsdiabetes föder normala och friska barn. Men ungefär 50 % av de kvinnor som haft graviditetsdiabetes utvecklar ”vanlig” diabetes under de kommande 20 åren. För att minimera risken för att detta ska hända, rekommenderas du att följa de kostråd du fick under graviditeten resten av ditt liv.




Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Designbloggar
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0